neljapäev, 29. jaanuar 2009

KOMMENTAARI LISAMINE BLOGISSE

Kuna kuulsin, et kommentaari lisamine pidi olema üsna keeruline, siis kirjeldaksin siin seda.

Iga postituse (retsepti) lõpus on lause: postitaja Sille Varblane ja kellaaeg, millal see on lisatud. Samal real paremal pool on sõna: 0 kommentaarid. Selle peale vajutades avaneb uus leht, kus saab lisada kommentaari. Sellel avanenud lehel on paremal pool pealkiri: Jätke oma kommentaar ja selle all kast, kuhu saab hakata kommentaari kirjutama. Kui tekst kirjutatud, siis natuke alalpoole minnes tuleb pealkiri: Valige identiteet ja selle all järgmised valikud:
google/blogger, mis on mõeldud siis kui kommenteerijal on olemas blogi blogger.com-is.
Järgmine rida on Open ID - seda ei oska kommenteerida.
Järgmine rida Nimi/URL - kui soovite oma nime lisada, siis peaks selle rea alguses oleva ringikese sisse vajutama, siis tekib sinna täpp ja selle alla tuleb kast, mille ees on sõna. "nimi", sinna tuleks siis enda nimi kirjutada ja selle all kast URL (valikuline) - selle võiks tühjaks jätta.

Ja on veel üks võimalus järgmisel real, seal on sõna: "anonüümne" - selle sõna ette tehke täpp kui ei taha oma nimega kommenteerida, vaid anonüümselt.

Kui nüüd on valitud identiteet, siis selle all on rida: postitage kommentaar ja selle all eelvaade. Kui enam üle lugeda ei taha, siis võib kohe vajutada: postitage kommentaar, peale. Hiljem seda retsepti vaadates on lause 0 kommentaarid asemel siis 1 kommentaar ja sellele vajutades saab kommentaari lugeda.

Mul oleks hea meel kui te kommenteeriksite, siis saaksin tagasisidet. Kui te olete siit mõnda retsepti katsetanud ja lisate kommentaari selle kohta, kuidas meeldis või kuidas õnnestus või mida võiks teisiti teha, siis see aitab ka teisi blogikülastajaid julgustades ka seda retsepti proovima.
Kommentaaridena võib lisada ka igasuguseid ettepanekuid, mis aitaksid seda lehekülge paremaks muuta ja ka retseptisoove, mida tahaksite siit leida.

Lehekülje allosas peale retsepte tuleb pealkiri: viimased kommentaarid. Sinna ilmuvad need kommentaarid, mis on viimati blogisse lisatud. Need ei ilmu sinna kohe, kuid ühe päeva jooksul küll. Sealt on hea vaadata, kas keegi on midagi kommenteerinud.

Viimaste kommentaaride järel on otsing, sinna saab sisestada otsitava sõna. Peale otsingut kõige all saab lugeda külastajate arvu. Kastis olev arv näitab kui palju külastusi on üldse kokku sellel lehel olnud. Kui selle numbri kõrval olevale sõnale: "OK" vajutada, siis avaneb kast, kust saab teada kui palju on lehekülge vaadatud täna, eile, sellel kuul ja eelmisel kuul.

Kui siin kommenteerimine tundub siiski keeruline, siis võib mulle saata ka meili aadressile: sille.varblane@gmail.com

ÜLESKUTSE!

Mart Olema tegi hea algatuse ja saatis 2 retsepti ja kindlasti saadab ka edaspidi veel, aitäh talle selle eest!
Siit ka teile üleskutse, kui teil on läbiproovitud retsepte, mida sooviksite teistega jagada, siis saatke julgelt mulle meiliaadressile: sille.varblane@gmail.com. Retseptide siia saatmine on hea võimalus panna teil enda lemmikretseptid kindlasse kohta. Koostan iga saatja kohta eraldi alajaotuse ja nii saate ka ise hõpsasti enda retseptid siit kätte.

Saata võib ka retseptisoove, mida sooviksite, et ma läbi teeksin ja siia üles panekisn.

Hiinakapsasalat ja avokaadovõie Mart Olemalt

Hiinakapsasalat
Hiinakapsas tükeldada, hakkida 1 suur porru, tükeldada 2 tomatit, tilli-peterselli.
2 spl. oliivõli, 1 tl. sidrunimahla, soola maitse järgi, 2-3 spl. külma vett.
Kõik segada hoolega läbi ja lasta seista.



Avokaadovõie
2 valminud avokaadot, 2 tükeldatud tomatit, 1 spl. sidrunimahla, 2 tl. hakitud sibulat, 0,5 tl soola, 1 purustatud küüslaugu küüs.
Vahusta avokaado köögikombainis ühtlaseks massiks ja lisa ülejäänud ained ning vahusta veel. Tarvitada 24 tunni jooksul.

teisipäev, 27. jaanuar 2009

Mulgi kapsad

TOIDU ISELOOMUSTUS:

Mulgi kapsad on liha ja tangudega koos pehmeks keedetud hapukapsad, mis valmivad ilma, et peaks neid vahepeal segama.


VAJA LÄHEB:

2, 5 kilo hapukapsaid
2,5 detsiliitrit odrakruupe
1 kg kalkuni õlaosasid või 1 kilone tükk taisemat sealiha, kapsaliha ei soovita, see on liiga pekine
vett nii palju, et kõik oleks kaetud
1,5 spl soola


TEGEMISKÄIK:

Hapukapsad pigistada vedelikust kuivaks ja panna potti. Kui seda ei tee, võib toit liiga hapu tulla, nagu minul kunagi juhtus, mina olen lausa enne kapsad sõelal läbi pesnud.
Leotatud odrakruubid panna kapsastele ja sinna peale kalkuni õlaosad. Seekord leotasin kruupe ainult 30 minutit, aga jõudsid ka selle ajaga juba paisuda, leotamiseks panna kruubid kaussi ja valada peale hulgalsielt vett ja jätta nii seisma, enne toidu sisse panekut olen vee ära kurnanud. Kui ei ole aega eelnevalt leotada, võiks nad vähemalt enne ära pesta.

Olen kasutanud kalkuniõlaosasid, kuna mulle ei meeldi keedetud pekine sealiha ja kalkuniga tuleb toit ka lahjem, kuid kalkuni sabad, mida ka müüakse, on enam-vähem ainult pekk.
Kui kõik on potis, valada potti vett nii, et kõik oleks veega kaetud.

Keetsin 4 tundi. Lõpupoole tõstsin kalkuniõlaosad toidu seest välja, eemaldasin kondid, lõikasin liha tükkideks ja panin liha toidu sisse tagasi. Lisandiks pakkusin keedetud kartuleid. Sobib ka lihtsalt leiva kõrvale süüa.

Minu vanaema on mulgi kapsaid ka purki pannud. Valmis kuuma toidu tõstis puhastesse kuivadesse purkidesse ja kaanetas kinni. Pärast purke enam ei kuumuta. Selliselt võivad mulgi kapsad külmas säilida mitu kuud.

Kala-riisi-külmutatud köögivilja vorm

TOIDU ISELOOMUSTUS:

See on lihtsalt valmistatav vormitoit, mille tegemiseks pannakse kuumakindlasse klaasnõusse toore kalafilee tükid, keetmata riis ja külmutatud köögiviljasegu ning vesi, kõik koos keedetakse ahjus pehmeks.


VAJA LÄHEB:

400 g kalafileed (minul oli pangasiuse filee)
4 detsiliitrit keetmata riisi
1,5 liitrit vett
1,5 teelusikatäit soola
1 pakk külmutatud köögivilju (panin Hortex külmutatud segu "Talvine supp" - porgand, lillkapsas, aeduba, rooskapsas, porru, seller)


TEGEMISKÄIK:

Pestud riis panna ahjuvormi, sinna peale külmutatud köögiviljasegu ja poolsulanud kalafileest lõigatud kuubikud. Segada läbi, lisada vesi ja sool. Panna 200-kraadisesse eelsoojendatud ahju keskmisesse vahesse.
Küpsetasin 1 tund ja 20 minutit.

Küpsise-kohupiimakook

KOOGI ISELOOMUSTUS:


Väga hea maitsega küpsise-marmelaadi-kohupiimakook, mida pole vaja küpsetada, parem kui arvata võiks! Natuke meenutab ka kirju koera maitset, aga minu arvates veel parem.


VAJA LÄHEB:

4 pakki heledaid küpsiseid (minul oli 2 pakki "Selga" küpsiseid ja 2 pakki "Kalewi" sidruniküpsiseid)
270 grammi võid (kõva taluvõi, mitte võidel või võideks) - osta 2 pakki Põltsamaa taluvõid, mille üks pakk kaalub 150 grammi, poolteist väikese sõrme laiust lõika ühest võipakist kitsamast küljest ära ja jäta kasutamata, siis peaks nii palju võid olema.
800 g kohupiimapastat (2 toru Alma või Pagari )
400 g marmelaadi kuubikuid
1 detsiliiter suhkrut
2,5 detsiliitrit piima


TEGEMISKÄIK:


Küpsised purustada peeneks (tegin seda köögikombainis), neile lisada marmelaadikuubikud, segada korralikult läbi.
Või sulatada, võile lisada suhkur, piim ja kohupiimapasta. See kõik omakorda lisada küpsisepurule. Segada, tõsta vormi (katsin vormi põhja ja küljed eelnevalt küpsetuspaberiga). Panna külmkppi järgmise päevani seisma ja siis lõigata nagu torti.

Singi-juustu ahjusaiad

TOIDU ISELOOMUSTUS:

Need on sellised ahjusaiad, mis pannakse tihedalt üksteie kõrvale, kaetakse singi kuubikute ja riivjuustuga ja siis valatakse üle muna-piimaseguga. Küpsevad pehmed saiad.


VAJA LÄHEB:


10 saiaviilu
50 grammi sinki
2 muna
pool teelusikatäit soola
2,5 detsiliitrit piima
2 detsiliitrit riivjuustu


TEGEMISKÄIK:


Saiaviilud laotada kõrvuti väiksemale ahjupannile, katta singikuubikute ja riivjuustuga. Munad kloppida kahvliga lahti, lisada sool ja piim. Singi ja juustuga kaetud saiaviilud valada muna-piimaseguga üle. Piimasegu jookseb ka pannile, kuid saiad tõmbavad selle kohe endasse. Küpsetada eelkuumutatud 225 kraadise ahju keskmises vahes 15 minutit.

Saiad on maitsvad ja jäävad pehmemat sorti, soovi korral võib süüa ka noa ja kahvliga.

Lillkapsas singi-juustukastmes

TOIDU ISELOOMUSTUS:

Toidu tegemiseks oleks vaja ahjuvormi. Keedetud lillkapsaõisikud pannakse kuumakindlasse klaavormi või mõnda teise vormi, sinna peale valatakse singi-juustu-piimasegu ja pannakse mõneks minutiks ahju. Päris maitsev!

VAJA LÄHEB:

2 pakki külmutatud lillkapsast
1 detsiliiter kohvikoort
1 detsiliiter piima
2 detsiliitrit riivjuustu
pool teelusikatäit soola
100 grammi taist sinki
cayenne pipart (hästi vähe)


TEGEMISKÄIK:


Lillkapsas keeta väheses soolaga maitsestatud vees pehmeks ja peale kurnamist panna ahjuvormi. Kohvikoor ja piim lasta kuumaks, lisada sool, singitükid ja riivjuust, kuumutada nõrgal kuumusel kuni juust on sulanud, kui on tunda, et kaste on paksemaks läinud, riivjuustutükid ei uju enam piima sees, vaid on sulanud ühtlaseks.
Kaste valada ahjuvormi keedetud lillkapsatükkidele, peale raputada veel veidi riivjuustu. Panna koos ahju 5 minutiks.

Singi-oa makaronisalat

VAJA LÄHEB:


400 grammi makarone (1 pakk)
1 paprika
200 grammi taist sinki
1 purk punaseid Kidney ube (kindlasti eelnevalt sõelal pesta ja nõrutada, kuna purgis on nad üsna inetus ja lögases vedelikus)
1 kurk
väike jupp porrut
pool õuna
hapukoort
majoneesi
soola

TEGEMISKÄIK:

Makaronid keeta pehmeks, sink, kurk, õun ja porru tükeldada, lisada makaronidele koos pestud kidney ubadega, lisada hapukoort, majoneesi, soola, segada.

kolmapäev, 21. jaanuar 2009

Singi-juustumuffinid

Vabandan kui olen teile vahepeal pettumuse valmistanud, sest pole nii ammu siia midagi lisanud!

KÜPSETISE ISELOOMUSTUS:

Tegin muffineid väikses tupperware silikoonvormis. Silikoonvormi eelis on see, et vormi pole vaja määrida õliga, vaid veega ja peale küpsemist piisab vormi teistpidi keeramisest kui juba küpsetised kukuvad vormist välja ilma, et peaks nende välja aitamisega vaeva nägema. Tavalise muffinipanni kasutamise korral määri pesad põhjast ja külgedelt õliga.




VAJA LÄHEB:


5 detsiliitrit jahu
2 teelusikatäit küpsetuspulbrit
1 teelusikatäis soola
1 teelusikatäis paprikapulbrit
100 grammi riivjuustu
100 grammi sinki
2 muna
2 detsiliitrit piima
1 detsiliiter õli

TEGEMISKÄIK:

Sega omavahel jahu, küpsetuspulber, sool ja paprikapulber, lisa riivjuust ja singikuubikud. Siis lisa lahtiklopitud munad, piim ja õli. Sega lusikaga läbi ja tõsta muffinipanni süvenditesse.

Küpsetasin 200-kraadise ahju keskmises vahes 15-20 minutit. Kuna küpsetasin hästi väikseid muffineid, kulus mul selleks 15 minutit, suuri muffineid tehes kulub selleks ilmselt 20 minutit või isegi 25 minutit.

neljapäev, 1. jaanuar 2009

Juustu-palliküpsised

Õnnelikku uut aastat, armsad blogi külastajad!
Soovin teile muredevaest, rõõmuderohket aastat!



KÜPSISTE ISELOOMUSTUS:


Need on maitsvad juustu-maitselised küpsised, tegin pulki, kuid proovisin teile mõeldes ka mõne küpsise pallikesena ja toimis väga hästi.

VAJA LÄHEB:

150 grammi võid (Põltsamaa taluvõi kaalub 150 grammi)
5 detsiliitrit jahu
4 detsiliitrit riivjuustu
poolteist detsiliitrit hapukoort
1 muna
1 teelusikatäis soola
pool teelusikatäit paprikapulbrit ("Latplanta" firma, toote nimi: magus jahvatatud paprika)


TEGEMISÕPETUS:

Kui sul on köögikombain, siis pane kõik koostisained köögikombaini ja töötle seal ühtlaseks taignaks, kui aga ei ole, siis haki pakk võid tükkideks, pehmema võiga on lihtsam, lisa poolteist detsiliitrit hapukoort, üks muna, 4 detsiliitrit riivjuustu ja 5 detsiliitrit jahu, millesse on lisatud 1 teelusikatäis soola ja pool teelusikatäit magusat jahvatatud paprikapulbrit, sega ja sõtku kätega kuni saad ühtlase taigna, siis hakka sealt võtma väikseid tükikesi ja vooli käte vahel umbes pöidlaküüne suurused pallikesed.

Taigna võiks enne pallikeste tegemist panna pooleks tunniks kuni tunniks külmkappi. Kui tundub, et tainas tahab käte külge jääda, lisa jahu juurde.

Pane küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta eelkuumutatud 200-kraadise ahju keskmises vahes 6 minutit ja siis veel ülemises 3 minutit.

Ülemises vahes küpsetades ettevaatust, et küpsetuspaberi ääred ei ulatuks palju panni äärest kõrgemale, kuna muidu võib paber puutuda vastu ahju laes olevat küttekeha ja põlema minna! Ütlen seda, kuna minul on küpsetuspaberi äär söestunud põhjusel, et see oli kõrgem ja puutus vastu ahju lage.